сите категории
EN

Ти си тука : Дома>Вести

Видови спортски обувки

-2020 06 23- 46

Маратонки

Голем дел од неодамнешното истражување за спортски обувки е насочено кон развој и подобрување на обувките за трчање. Патиките за трчање се групирани во три категории:

● Амортизирани или „неутрални“ чевли се дизајнирани за тркачи со високи заоблени, крути стапала. Средната подлога на перниче за трчање, генерално, ќе има единствена боја на мек материјал од пена, ЕВА, во лакот и петицата. Синтетички материјал што може да се обликува, ЕВА има различни својства на густина за да обезбеди повеќе или помалку перниче во чевелот.

Shoes Чевлите за стабилност обезбедуваат лесна до умерена стабилност за лица со лак што може да се сруши додека трчаат. Чевлите за стабилност имаат две или три различни нијанси на сив полиуретански материјал во лакот, а можеби и на петицата, секоја со различна густина за да обезбеди поголема поддршка за пронациониот тип на стапало. Полиуретанскиот материјал ќе го направи чевелот да се чувствува потежок од чевелот направен само со ЕВА.

Shoes Чевлите за контрола на движењето се дизајнирани за тркачи кои се „сериозни пронатори“. Контролата на движење е најстабилниот чевел за трчање и е чевли по избор за тркачи со рамни стапала и оние со поголема телесна тежина. Можеби има и чевел за контрола на движење дополнителен стабилизатор додаден на внатрешниот раб на бројачот на петиците за да се обезбеди максимална контрола. Надворешниот ѓон на трчачката ќе биде направен од јаглеродна гума или разнесена гума, која е направена со вбризгуван воздух.

● Крос обучувачи

Крст обука за обука е дизајнирана да ве однесе од спорт во спорт со еден пар чевли. Овој тип чевли не е соодветен за некој што планира да трча повеќе од четири до пет милји на ден. Крос-тренер обично се прави од комбинација од мрежни материјали и ленти од кожа во ткаенината. Ако чевелот има „трчање“ шара на ѓонот, може да биде тешко да се носи чевелот на терен за час или игра за вежбање.

● Оди чевли

Обувките за одење обезбедуваат стабилност низ лакот, добра апсорпција на удари и мазно газење. Пешачењето вклучува шема на пета на пети, па затоа сакате да бидете сигурни дека чевелот, а особено тезгата, е стабилен. Ако имате артритис или болка во сводот на ногата, може да имате корист од рокер ѓон што поттикнува природно тркалање на стапалото при одење.

● Судски чевли

Судските чевли вклучуваат оние дизајнирани за кошарка, тенис и одбојка. Судските чевли имаат солидно газење и обично се направени од кожни чевли. Тие се дизајнирани да обезбедат стабилност во сите правци. Тие може да имаат традиционално ниско горно сечење под глуждот или висок рез. Високиот горен дел најчесто се наоѓа на кошаркарските чевли за да понуди зголемена стабилност на глуждот за време на скокање и слетување.

● Светилки

Многу спортови, како што се фудбал, лакрос, фудбал и бејзбол, бараат спортистот да носи копачка. Чевли со шноли имаат повеќе испакнатини изработени од челик или тврда пластика што обезбедуваат дополнително влечење на трева или мека трева.

● Пешачки чевли

Планинарски чевли треба да обезбедат стабилност додека поминувате низ нерамни површини, како и удобност и перница во ѓонот за да го апсорбираат ударот од разни влијанија. Чевли за возење, исто така, треба да имаат добар газ на ѓонот за да ја задржите ногата цврсто засадена на површини со кои се соочувате. Повеќето чевли за пешачење имаат повисок горен дел, обезбедувајќи дополнителна стабилност на глуждот.

● Други спортски обувки

Постојат чевли дизајнирани буквално за секој спорт, вклучувајќи голф, балет, лизгање,

хокеј, велосипедизам и скијање. Како и секогаш, професионалец може да ви помогне да ги купите

чевли што се најдобри за вас и за спортот во кој уживате.